18-02-07

Een geslaagd experiment!

Zoals ik in een eerder column al omschreef, kan je met de allerlaatste restjes van tabak een redelijke hoeveelheid pijptabak recupereren. Tabak is nu éénmaal te duur geworden om zo maar in de vuilnisbak te deponeren. Ik doe dit al jaren, je staat dan ook versteld hoe snel je een hoeveelheid gemengde tabak kan verzamelen. Enkele dagen geleden deed ik met deze resttabak nog maar eens een experiment, het resultaat…Tot hier toe schitterend. Ik zou geen pijproker zijn als ik dit experiment niet met jullie zou delen!

 

Liefhebbers van een zoetere tabak, mooi afgeronde smaak en om de vrouwe te bekoren, met een subliem kameraroma, kan ik het volgende omschrijven.

 

Via mijn eindeloze zoektochten op het internet kom ik regelmatig pijptabakken tegen waarvan men zegt dat het een koffiesmaak heeft, spijtig genoeg heb ik deze tot hiertoe nog steeds niet gevonden, zowel niet in Nederland, als Luxemburg, Duitsland of België zelf. Daarom dan zelf maar aan de slag.

 

Ik heb 50 gram van mijn resttabak genomen, deze was ondertussen redelijk uitgedroogd, dus gewoon wat vochtig gemaakt met water. Twee koffiepad van senseo (Strong) genomen en tevens ook onder het water gedompeld. Deze bij de tabak gelegd in een gesloten plastiek potje en goed afgesloten. Na enkele dagen was de tabak terug vochtig en kreeg ik een subliem aroma van koffie naar amaretto toe!

Een eerste pijp met deze mengeling was aangenaam, verkreeg ik een zoetere smaak en bleek het aroma inderdaad koffieachtig te zijn! Naar mijn mening had ik de tabak wat te nat gemaakt, maar dat is op te lossen door de tabak terug wat te laten uitdrogen.

 

Het is mij geweten dat tabak snel vocht en smaak opneemt, dus zou dit een zéér simpele en makkelijke oplossing zijn om zelf een pijptabak te maken die een koffie smaak en aroma geeft.

Met duidelijke vermelding dat ik hiervoor een mengeling van veel verschillende soorten (rest) tabak voor gebruikt heb. Hoe de resultaten zijn bij een naturelle pijptabak is mij echter niet geweten. Wellicht verkrijgt men éénzelfde resultaat, maar eventueel met een nog sterkere smaak van koffie en aroma.

Goed dus voor een volgend experiment!

 

Hoe dan ook, mensen op zoek naar een eigen mengsel met koffie, wie niet probeert, zal het nooit weten. Dit experiment was voor mijzelf geslaagd! Het geheel kwam nog eens ten goede, wanneer ik deze tabak rookte in een meerschuimpijp, gecombineerd met een glas goede whisky…

 

Het proberen waard dus!!!

12:49 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-02-07

Zelf tabak mengen...

Al meermaals heb ik met overschotten van pijptabak getracht eigen mengsels te maken, de resultaten waren eigenlijk best goed tot uitstekend te noemen. Je krijgt echter een resultaat waar de smaken van de originele tabakken in terug te vinden zijn. Diverse zoektochten om formules te bekomen op het internet waren teleurstellend, met andere woorden, zéér weinig of helemaal niets over deze materie te vinden.  Het is dan ook maar zelf proberen met kleine overschotjes, daar je niet zomaar naar de tabakswinkel stapt om enkele pakjes te gaan kopen om zelf mee te gaan experimenteren, daar is tabak uiteindelijk véél te duur voor geworden!

 

Een zéér goede methode om een unieke zelf gemengde tabak te hebben is gewoonweg alle laatste restjes van je eigen pijptabak de je meestal rookt in en glazen pot te deponeren. Ieder van ons, pijprokers, heeft zowat zijn eigen soorten van tabak, dus krijgt ieder van ons op deze manier een uniek mengsel. Het is echt de moeite om eens zelf uit te proberen. Ik ben een pijproker die zowat alle soorten rookt, het is telken een uitdaging om diverse soorten uit te proberen. Je krijgt op deze manier dan ook aardig wat verschillende soorten bij elkaar.

 

Uiteraard doe je dit niet met zéér dure pijptabakken, die rook je tot het laatste restje op!

 

Spijtig genoeg moet ik meermaals vaststellen dat méér en méér tabakszaken maar beperkte soorten hebben liggen, en dat het meestal dezelfde bekende merken en klassiekers zijn die men in voorraad heeft. Spijtig! Uiteraard kost een stock geld, maar dat men kan kiezen en eventueel diverse tabakken eens kan uit proberen moet kunnen vind ik. Als ik dan over het internet surf op zoek naar nieuwe soorten, dan moet ik concluderen dat er vele soorten zijn die ik best de moeite vind om eens uit te proberen. Helaas zal ik dat nooit kunnen, om de simpele reden we vele soorten helemaal niet kunnen krijgen. En, eerlijk gezegd, ben ik niet zo te vinden om tabak te bestellen via internet zelf.

 

Tot slot nog graag dit, moesten er mensen zijn die mijn website bezoeken, kennis hebben van een goede eigen mengsel of weet hebben waar er nog tal van verschillende soorten verkrijgbaar zijn, laat het mij even weten, ik zal met veel plezier onder een column deze informatie omschrijven en wellicht net als mijzelf er anderen mee plezieren!

18:35 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-07

Rookverbod is een feit geworden!

Het rookverbod is een feit, we hebben tal van voor –en tegenstanders. Onlangs hoorde ik op het nieuws dat het toch niet zo een grote impact had op klanten van horeca-uitbaters. Anderzijds horen we dan weer dat men er klanten door verliezen en investeringen noodzakelijk zijn om deze te behouden. Ook moet ik in tal van forums lezen dat de wet op alle mogelijke manieren omzeild word, dat er zelfs horeca uitbaters zijn die de wet aan hun laars lappen. Typisch Belgisch!

 

Persoonlijk blijf ik erbij dat het rookverbod een zoveelste aanslag is op onze democratische mogelijkheden. Niets mag, alles kan! Hoelang gaat het nog duren dat we niet meer mogen roken op de openbare weg, in onze auto….Thuis!

 

Tabak wordt alsmaar duurder en duurder, is de geschiedenis zich misschien aan het herhalen?, enkele eeuwen geleden werd er ook een rookverbod afgedwongen, maar de mensen kwamen in opstand…rookverbod opgeheven. Naar gelang tabak duurder en duurder word en mensen ergens gedwongen worden om hun rookgewoonte te stoppen, zullen er inderdaad vele mensen zijn die stoppen met roken of dit héél wat minder gaan doen. Logische verklaring is het feit dat er hierdoor tal van mindere accijnzen in de staatskas gaan komen. Minder belastingsinkomen voor de staat wil zeggen dat men deze verliezen ergens anders moet gaan halen, en waar kan dit anders dan het te gaan halen bij de burgers…juist, we gaan dit met zijn allen moeten betalen, ook de mensen die antirokers ingesteldheid hebben!

 

Kunnen we daar weer met zijn allen over gaan kankeren, nemen we hierbij nog de verklaring van minister Verhofstadt, dat we zuiniger moeten gaan omspringen met onze verwarming, elektriciteit, autorijden en alles wat de opwarming van de aarde in gevaar kan brengen…Tja, dan gaat er binnen een paar jaar niet veel méér overschieten!

 

Hoe dan ook, mijn pijp zal ik niet laten, en als roken de komende jaren enkel nog weggelegd is voor de rijkere onder ons, dan ga ik maar tabak oogsten op mijn zolder, en dat zal zeker geen wiet zijn!

11:17 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |