30-11-06

Ashton's pijptabak, nieuwe blends.

Ashton staat voornamelijk bekend en internationaal hoog aangeschreven voor het produceren en verspreiden van fijne premium sigaren. Wat velen niet weten is dat Ashton ook enkele fijne pijptabak-blends heeft. Zelf heb ik nog geen enkele van deze gerookt, maar staan wel op mijn verlanglijstje. Sinds juni 2006 hebben ze enkele nieuwe blends op de markt gebracht. Graag plaats ik er drie in de kijker, naar mijn bescheiden mening enkele pareltjes die ik hoe dan ook zal trachten uit te proberen, tenminste deze verkrijgbaar zijn in België, Nederland of Luxemburg.

 

Ashton Rainy Day

rainydaylarge

Ashton Rainy Day is a savoury blend of Virginia and Burley leaf with velvet Black Cavendish. Aged in Whiskey barrels for precisely one month, this mixture smokes smooth and heralds a marvellous aroma of tropical fruit and hickory nuts. 50 gram tin

Ashton- Smooth Sailing

smoothsailinglarge

50 gram tin pleasurably palatable and wonderfully smooth, this aromatic mixture is slightly nutty, boasting flavours of maple, coconut and dark chocolate.

 

 

Ashton- Artisan's Blend

003-004-0012

50 gram tin this full-bodied English mixture is carefully crafted for the experienced pipe smoker. Virginia and Turkish tobaccos harmonize with Syrian Latakia and a touch of Perique to create a taste that is resoundingly rich, spicy and satisfying.

 

Tot slot wens ik nog even verduidelijken, dit jaar heb ik tijdens een motortrip naar Luxemburg moeten vaststellen dat er zéér weinig verschillende soorten pijptabakken te vinden zijn. Enkele jaren geleden was dit anders en kon men zelfs vele verschillende soorten vinden die in mijn eigen regio helemaal niet te verkrijgen waren. Ook in Luxemburg is het dus serieus aan het afzwakken voor wat betreft het verkrijgen van speciale pijptabakken.

16:28 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

29-11-06

Algemene oproep eigen blends!

Als we de vele verschillende soorten pijptabakken bekijken, dan ben ik iemand die ze allemaal wel eens zou willen uitproberen. Spijtig genoeg is dit onder geen enkele voorwaarde mogelijk, dus behoud ik het maar tot het bekijken van de plaatjes en het lezen van de teksten. Trouwens, het is me opgevallen dat er steeds minder en minder keuze is voor wat betreft verschillende soorten verkrijgbaar in mijn onmiddellijke omgeving. Begrijpelijk uiteraard dat je ziet hoeveel soorten er zijn, dus onmogelijk om alles in huis te halen als verkoper van tabak.

 

Wat ik ook al wel eens uitprobeer is het zelf mengen van verschillende soorten pijptabakken, unieke mengsels noem ik dat dan. Bij deze wens ik echter een oproep te doen naar andere pijpeniers die hiermee ervaring hebben en die misschien zelf al wel eens een unieke blend hebben gecreëerd. Mensen die dergelijke zelfgemaakte blends hebben, laat het ons even weten via ons gastenboek of per e-mail, het kan wel eens een leuke bezigheid zijn om deze na te maken en zelf uit te proberen. Bij deze alvast van harte bedankt.

careysmokeshop_1911_79003

 

Heb je een eigen gemaakte blend...laat het ons weten...

22:29 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-11-06

Ontmoeting met Elie

Gisteren, zaterdag 25 november, was het dan eindelijk zover. Na telefonisch contact had ik de eer om Elie persoonlijk te ontmoeten. Een éérste indruk bleek dat dit een verbazingwekkende en boeiende man was die weet heeft betreffende pijp en tabak. Een man die met liefde en vol toewijding kan vertellen over het maken van pijpen, contacten legt met andere pijpemakers en kennis heeft betreffende alle andere aspecten over deze materie.

 

Ondertussen ben ik de trotse bezitter van de Quark, een unieke pijp met nadruk op een unieke en doordachte vormgeving. En zoals ik al zei, ontstaan in de geest, gemaakt door de ziel. Deze unieke Belgische pijpen zouden in het bezit moeten blijven van een Belgische pijpliefhebber!

 

De pijp werd geleverd met certificaat, opgeborgen in een houten doosje, mooi afgewerkt met doek. Gezegeld door Elie. Nu al ben ik begonnen met deze pijp voorzichtig in te roken en wat blijkt, het is toch nog steeds een unieke ervaring uit dergelijke pijp te roken! Een pijp gemaakt met liefde voor het vak, moet hoe dan ook met respect en waardering worden ingerookt, niet zomaar tabak in duwen en aansteken….Het inroken is een handeling die weken zal duren!

 

Ook moet ik even vermelden dat Elie nog vele andere kwaliteitspijpen in aanbieding heeft, freehands en andere meesterwerkjes, zoals pijpen van barie, deze zijn exclusieve handgemaakte pijpen uit Denemarken, de werkplaats van Helmer Thomsen.

 

Mijn bezoek aan Elie was een mooie ervaring, leerrijk en vooral boeiend. Reden genoeg om U te mogen overtuigen contact te leggen en er een pijp van te kopen…

 

Ik heb in ieder geval de eer te kunnen zeggen dat ik de trotse bezitter ben van een unieke handgemaakte pijp van Elie, en zal hoe dan ook deze blijven volgen met zijn werk en hem regelmatig via deze site in de bekendheid plaatsen!

 

Unieke mensen verdienen dit…Niet soms?

 

http://www.eliesfreehandpipes.com/

08:15 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-11-06

Belgische pijpenmaker in beeld.

De echte pijprokers hoeven we het niet meer te vertellen, pijproken is genieten van tabak, tevens is het de gezondste vorm van roken. Maar om pijp te roken heeft men uiteraard een pijp nodig, liefst een goede pijp! Ik onderscheid pijpen in 3 soorten, namelijk de productie pijpen, meerschuim pijpen en freehand pijpen. Productie pijpen zijn pijpen zoals de benaming het al zegt, machinaal vervaardigd aan zoveel stuks per uur, dit zijn gewoonlijk ook de pijpen die de meeste pijprokers in hun bezit hebben. De meerschuimpijp is een ander verhaal waar we in een volgende column dieper op ingaan en tot slot komen we bij de “freehand” pijpen. En over deze laatste gaan we het ditmaal hebben.

 

Hierbij plaats ik maar al te graag een Belgische pijpmaker in de kijker, een persoon waarmee ik de voorbij dagen meermaals per e-mail heb gecorrespondeerd. Belgische pijpmakers zijn dun gezaaid in België, daarom reden genoeg om deze eens in de kijker te plaatsen.

 

Iedere “echte” pijproker heeft wellicht meerdere modellen en verschillende soorten in zijn bezit, in hun collectie zit dan ook meestal een of meerdere meerschuimpijpen, maar in vele gevallen ook een Freehand gemaakte pijp.

 

Ellie is een Belgische pijpmaker, en uit onze correspondentie moet ik bemerken dat hij gepassioneerd is door het maken van pijpen. Het beheerst voor een groot deel zelfs zijn leven!

 

Pijpen snijden is een ambacht, Elie kent deze ambacht, verweven met het maken van een kunstwerkje ontstaan in de geest en gemaakt door de ziel, zo omschrijf ik zijn fantastisch mooie pijpen.

Elie kiest en kapt zelf zijn houtsoorten, maakt zijn pijpen met uitgebalanceerde zorgvuldigheid, laat ons zeggen met liefde voor het vak. Het eindresultaat is een pijp van perfectie, uniek in zijn soort… En belangrijk…het is een Belgisch product! Welke Belgische pijpenier, wil niet een perfecte pijp, gemaakt door een Belgische pijpemaker, een uitzonderlijk en uniek stuk vakmanschap van eigen bodem….Je zou gek zijn als je geen pijp van Elie in je bezit zou hebben!

 

En of dit nog niet voldoende is om je te overtuigen een pijp van Elie aan te schaffen, meerdere van zijn kunstwerkjes zijn al bekend en worden gerookt ver over onze grenzen heen, Rusland, Amerika….Daarom dat ik het goede voorbeeld geef en mij volgende week de trotse bezitter kan noemen van de Quark, naar mijn eigen inzien een unieke pijp, gemaakt door een uniek Belgische pijpenmaker…Ik ben trots en fier, eigenaar te worden van deze pijp en er uit te kunnen roken.

 

Vanaf volgende week ben ik de trotse bezitter van deze pijp die ik persoonlijk ga afhalen en deze bijzondere man kan ontmoeten ,geef me maar eens ongelijk…

2006_11_Quark01

2006_11_Quark03

2006_11_Quark04

2006_11_Quark07

2006_11_Quark08

 

Pijpeniers die tevens een unieke, ambachtelijke en uitzonderlijke handgemaakte Belgische pijp van Elie wensen te kopen en of méér informatie over deze bijzondere man wensen...

 

bezoek de website van Elies freehand pipes!

http://www.eliesfreehandpipes.com/

00:57 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-06

2007, tabak duurder!

BRUSSEL - Een pakje sigaretten zou in 2007 een halve euro meer kosten, in plaats van de aangekondigde prijsstijging van 0,20 euro. Dat zegt tabaksproducent Philip Morris Belgium.

 

De regering had in het kader van de begroting van 2007 een taksverhoging op tabaksproducten aangekondigd van 0,20 euro per pakje sigaretten. Philip Morris vernam echter van de FOD Financiën dat de proportionele accijns 52,41 procent wordt op de kleinhandelsprijs en dat de bijzondere accijns 15,9295 euro per 1.000 sigaretten is. Dat zou leiden tot een mogelijke prijsstijging van 0,50 euro.

 

Dit gaat uiteraard ook een weerslag hebben op een pakje tabak…méér en méér sigarettenproducenten bieden hun “merk” ook aan als roltabak…, gevolg…ook pijptabak zal weer duurder worden!

 

Tevens lopen er geruchten dat er in 2007 een algemeen rookverbod zal komen in elk gebouw, waaronder ook de fabrieken, cafés enz. Of we hier nog van democratie mogen spreken valt ver te betwijfelen.

 

Tot hiertoe wenst de regering geen commentaar te geven!

 

bron: Belga

 

18138-1770-PipeTobacco

 

17:01 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

14-11-06

Even tussendoor...

Het is weeral enkele weken geleden dat ik het toetsenbord ter hand neem om op deze blog iets neer te zetten. Drukke familiale, werk en andere omstandigheden beletten me de voorbije dagen om dit sneller te doen. Ons drukke sociale en stressvolle leven zorgen er steeds wel weer voor dat je bezig blijft en je vrije tijd van ontspanning beperkt word. Hoe dan ook, that’s life!

 

Met de warme zomer weeral ver achter ons liggen er maanden van donkere, natte dagen te wachten, eigenlijk een periode die ik verafschuw, anderzijds dan weer ideale omstandigheden om rustig te genieten van een pijpje. Ik ben nu eenmaal iemand die graag buiten leeft, genieten van de buitenlucht, natuur, van groen, schoonheid en leven.

 

Terwijl ik deze column aan het schrijven ben, geniet ik van een goede pijp, vele jaren gekregen van mijn ex-schoonvader zaliger. Het betreft een Hilson Epoquf. Wellicht een soort pijp die zelfs mij en mijn nageslacht nog zal overleven. Misschien wel eindigen ergens op een of andere rommelmarkt!

Ondertussen knettert onder een warme gloed in de pot van mijn pijp een zalige tabak, de Peterson “Gold Blend”. Dit is een tabak die je alle dagen kan roken, zacht, smaakvol, geurig en rustgevend. Moest ik nu binnen enkele uren niet aan mijn nachtshift beginnen, dan zou een goed glas whisky het geheel compleet maken, maar ja, plichten roepen.

 

Hoe dan ook, héél even is de rust en kalmte een impuls om er straks met volle energie tegen aan te gaan. Wat een goede pijp en tabak al niet kunnen doen…

18:15 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-11-06

De weg naar pijp & tabak.

Méér en méér moet ik merken dat vele mensen, waaronder wellicht ook pijpeniers, de weg gevonden hebben naar mijn website (blog), en dat pleziert mij ten zeerste!

 

Om een dergelijke website te beheren dan kost dit veel tijd en zoekwerk, maar het voornaamste is dat je er plezier in moet hebben, en dat heb ik ook. Als ik vaststel dat méér en méér mensen een bezoekje brengen dat is dat een gewaardeerd iets, om deze reden wens ik dan ook een woordje van dank te uiten. Tevens wens ik toch even mede te delen dat iedereen die mooie en goede tips heeft en of over wetenswaardigheden beschikt die voor ons allen, genieters van pijp en tabak, van algemeen nut kunnen zijn, dit even per e-mail of het gastenboek laten weten. Kan altijd wel eens interessant zijn en je pleziert er misschien velen mee. Ook linken naar wetenswaardige sites zijn van harte welkom!

 

Ook de vele e-mails die binnenstromen met vragen betreffende deze materie beantwoord ik graag, toch even vermelden dat men soms enkele dagen moet wachten op antwoord, waarvoor mijn excuses. Begrijp even dat ook ik andere bezigheden heb dan enkel maar achter de pc te zitten.

 

Ook even een woordje van dank naar enkele collega’s die regelmatig deze website bezoeken en me er attent op maken wat er veranderd kan worden aan deze site of hoe ik bepaalde zaken beter kan omschrijven.

 

Al deze positieve reacties resulteren mij om verder te gaan met deze website, nog beter mijn best te doen en bezoekers te verwelkomen op mijn website pijp en tabak.

 

Bedankt aan allen!

 

De beheerder.

14:11 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-11-06

Over mijzelf...

Graag geef ik een korte introductie over mijzelf als bezieler van deze site en de reden waarom ik deze online heb geplaatst.

 

Vele jaren geleden maakte ik voor het éérst kennis met het pijproken en de vele verschillende soorten van tabak die men kan roken. Wellicht als bij vele beginnende pijprokers was het even aanpassen, een pijp opsteken is geheel iets anders dan een sigaret. Het pijproken was dan ook zoiets met ups en downs. Soms maandenlang dat ik er niet naar omkeek, dan weer intensief en met regelmaat. Naar gelang de jaren verstreken en de komst van het internet werd de interesse in pijproken gestimuleerd en begon er een zoektocht naar alles wat met pijproken te maken had. Al spoedig moest ik merken dat er eigenlijk niet veel te vinden was op Nederlandstalige sites, ook voor wat betreft Nederlandstalige uitgaven van boeken zijn zéér beperkt. Om deze reden heb ik dan ook voornamelijk deze site opgestart, ontworpen en online geplaatst.

 

Verder heb ik vele uiteenlopende interesses, waaronder vissen met werphengels in zoetwater, motorrijden en radioamateurisme. Ik ben werkzaam op een groot Amerikaans bedrijf, getrouwd en woonachtig in de Antwerpse Kempen, nabij de Nederlandse grensstreek.

 

Ik ben ondertussen de trotste bezitter van meerder meerschuim en bruyére pijpen, beschik steeds over meerdere verschillende soorten pijptabak. Mijn favoriete drink is goede whisky, gecombineerd met een goede pijp is dit even alles vergeten en laat de wereld maar draaien…in’t kort samengevat…puur genieten dus!

 

Bij dezen hoop ik van harte vele ervaren en beginnende pijprokers te plezieren met tips, weblinken en persoonlijke ervaringen. Misschien dat in de toekomst deze website nog verder uitgebreid gaat worden met het oog op algemenere en uiteenlopende rubrieken te brengen zoals commentaren op wereldnieuws, wetenswaardigheden…

 

Ik wens je alvast veel plezier en aangename momenten op deze website van en over pijp & tabak…

 

86

 Met vriendelijke groeten,

je webmaster.

22:44 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Sunday's Fantasy tobacco.

Enige tijd geleden maakte ik al melding van Thomas Radford Sunday’s Fantasy, en wens op deze tabak iets uitgebreider op in te gaan. Vele jaren geleden had ik deze al eens gerookt, nu voor enkele maanden terug had ik terug een blikje van 50 gram gekocht, en nu uiteindelijk ook geopend.  Graag omschrijf ik de kenmerken van deze tabak.

 

The Tobacco:

Thomas Radford Sunday's Fantasy is a premium grade tobacco. The best hand-selected Virginia, double fermented Black Cavendish and Orient tobaccos give this mixture its unique and unforgettable character and taste.

 

Thomas Radford (1610-1675) was known in London for his clay pipes, but in his lifetime he was celebrated and respected by his suppliers and customers for the stringent standard he set for his tobacco mixtures, true to his motto "Be satisfied only with the best”.

 

Dit kan inderdaad een unieke tabak genoemd worden, nadat met het blik opent, is er een sterk fruitachtig zoet aroma merkbaar. De tabak is een bonte mengeling van kleuren en verschillende tabaksoorten, waaronder duidelijk zichtbaar de dubbel gefermenteerde Black Cavendish en Virginia tabakken.

 

Deze tabak bijt niet op de tong, en de smaak is niet overdreven, zoals men het vermoeden zou hebben nadat met het blik heeft geopend. De snede is vrij grof, dus aan te raden om deze in een pijp te roken met een brede pot. Het kameraroma dat deze tabak verspreid is zeker niet irriterend voor je naaste omgeving.

 

Ik heb echter wel het vermoeden dat deze tabak vrij snel brand, maar leverd uiteindelijk een mooie grijs-witte as

 

In het kort samengevat, deze tabak is uniek en zeker een aanrader voor liefhebbers die graag geurige, zoete en sterk gearomatiseerde tabakken roken. Misschien is het een persoonlijke voorkeur, maar deze tabak komt echt goed tot zijn recht in een meerschuimpijp, dit nog eens gecombineerd met een goed glas whisky of cognac, dan is dit puur genieterij!

 

Een aanrader dus!

 

2109

 

19:14 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |