30-10-06

Het onderhoud van een pijp.

Pijproken is genieten van tabak, maar wie veelvuldig pijp rookt moet deze ook onderhouden!

Uiteraard kan men in de handel hiervoor het nodige materiaal aanschaffen, maar naar eigen mening vind ik dit veel te duur, het zijn wellicht speciale producten, maar toch!

 

Graag geef ik een korte toelichting hoe ik mijn pijpen mooi en proper hou, ter attentie, we praten hier wel degelijk over houten pijpen en niet de meerschuim modellen.

 

Eenmaal per maand geef ik mijn pijpen een zorgvuldige onderhoudsbeurt en doe dit in volgende stappen;

 

Stap 1

 

Zorgvuldig maak ik de pot proper met een pijpschraper, overtollige aangebrande resten tabak en koolaanslag worden voorzichtig verwijderd. De koollaag mag niet dikker zijn dan 2mm. Daarna maak ik de pot extra schoon met een pijproeder. Dit zijn die lange wollen staafjes waarmee tevens het rookkanaal van het mondstuk en de pijp zelf kan proper gemaakt worden.

 

Stap 2

 

Na stap 1 behandel ik het houten gedeelte van de pijp met een natuurlijke bijenwas en laat dit even intrekken. Behandel echter enkel de buitenkant, in de meeste bijenwas producten zit terpentijn!

Poets na enkele minuten de pijp op met een propere poetsdoek. Je zult merken dat de pijp een mooie glans krijgt.

 

Stap 3

 

Het mondstuk behandel ik met olijfolie. Wrijf dit geheel in met een laagje olijfolie en poets ook dit weer op met een zuiver doek Is het voorste gedeelte te vuil gebruik dan éérst wat lauw water om dit zuiver te maken, behandel na het droog maken het geheel met olijfolie.

 

Stap 4

 

Plaats het mondstuk terug in de pijp en poets het geheel nogmaals terug op. Je zult merken dat je een propere, mooie glanzende pijp hebt.

 

Dit onderhoud is een noodzakelijk iets, doe je dit niet dan zal men een vieze bijtende smaak krijgen. Normaal gezien moet je nadat je een pijp hebt gerookt deze minstens één dag laten rusten, en kan het vocht in de pot drogen. Wie intensief pijp rookt heeft dus eigenlijk meerdere pijpen nodig, reden genoeg om tijdens verjaardagen, kerstmis of Nieuwjaar een hint te geven waar men het meeste aan heeft als cadeau!

 

Als men zorg draagt voor een pijp dan heeft men er jarenlang plezier aan, je doet er dus goed aan eenmaal per maand je pijp(en) eens goed te verwennen.

 

Veel succes!

13:00 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

28-10-06

New collection Samuel Gawith Tobacco's.

Samuel Gawith heeft enkele nieuwe pijptabakken op de markt gebracht die onder “The Kendal Mayor’s Collection” vallen. Of deze verkrijgbaar zijn in België is echter de vraag. U kunt deze collectie bekijken onder http://www.pipesforless.com/sagastjafl.html

 

De homepage van Samuel Gawith tobacco’s kan je bereiken via http://www.samuelgawith.co.uk/

 

kccweb_1921_206043164

 

12:34 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Meerschuim, een toelichting.

Vele pijprokers hebben de ultieme wens in het bezit te zijn van een of meerdere goede meerschuimpijp(en), voor diegene niet weten wat meerschuim is, graag een toelichting.

 

De meeste pijpen worden vervaardigd uit bruyeré hout, maar tevens ook uit meerschuim, vele pijprokers zweren dan ook dat wanneer men uit een dergelijke pijp tabak rookt, dit beter tot zijn recht komt.

 

De meest bijzondere materiaalsoort waarvan pijpen worden gemaakt is meerschuim, een zachte steensoort die vooral in Turkije wordt gevonden. Deze grondstof is ivoorwit van kleur, uiterst poreus en absorbeert bij het roken de tabakssappen volledig. Hierdoor roken pijpen van meerschuim droog en koel, terwijl het materiaal licht is van gewicht en dus prettig te hanteren. Een bijkomend genoegen is dat door de absorptie de pijp geleidelijk bruin kleurt.

 

Meerschuim wordt zij het mondjesmaat al in de zeventiende eeuw gebruikt, maar pas tegen het eind van de achttiende eeuw wordt de pijp van meerschuim meer algemeen. Diverse Midden-Europese modellen keren steeds weer terug zoals de zakvormige pijpenkop en de hoge Hongaarse ketelvorm. Dergelijke producten worden de status van de bourgeoisie roker en van de hogere stand. De grote koppen met hun dikke wand zijn door zilversmeden van prachtige klepdeksels en steelmontages voorzien. Een lang houten roer zorgde voor optimale koeling tijdens het roken.

 

Meerschuim laat zich gemakkelijk snijden, zodat talloze pijpen fraaie versieringen dragen. Zo worden soms de initialen van de eigenaar of diens familiewapen aangebracht. In andere gevallen zien we een algemene voorstelling zoals een vorstenportret, een historische scène of een jachttafereel.

 

Rond 1830 komt naast de strakke modellen de figurale meerschuimpijp in de mode. Het hoofd van een Turk of andere exoot is eerst populair, later komen uitbeeldingen van bestaande en historische figuren. Het portret van Louise de la Vallière is daarvan een mooi voorbeeld. Na 1860 wordt de figurale meerschuimpijp meer algemeen en krijgt een korte steel. Duizenden portretten en ook complete scènes zijn op die manier tot pijp verwerkt.

 

Tegen het eind van de negentiende eeuw vervalt de meerschuimtraditie. Uit gebrek aan de geschikte grondstof wordt vaak van persmeerschuim gebruik gemaakt: het gruis van de meerschuimindustrie wordt met lijm gemengd en tot pijpen geperst. Nadeel is dat deze pijpen niet doorroken. De tabakspijp wordt in die tijd vaak van een jaartal voorzien, meestal een eeuw ouder dan de productiedatum.

 

Wie uit meerschuim tabak rookt moet toegeven dat de smaak véél beter tot zijn recht komt, een dergelijke pijp moet echter met zorg behandeld worden. Het inroken en verkleuren van de pijp duurt jaren.

Iemand zei mij eens het volgende, “het inroken van een meerschuimpijp en het verkleuren ervan is alsof de herfst zijn intrede doet, maar hier vele jaren voor nodig heeft” Toch is het steeds weer een bekroning te zien dat een meerschuimpijp telkens weer een diepere kleur krijgt na het roken, een ware beloning voor de eigenaar ervan!

 

Persoonlijk beschik ik over een 5-tal meerschuim-pijpen, telkens is het dan ook weer een waar genoegen om deze ter hande te nemen en te roken.

Graag verwijs ik geintreseerde(n) naar http://www.meerschaumstore.com/, hier kan je bekijken welke kunstwerkjes er te vinden zijn, soms echt te mooi om eruit te roken!

 

HR013_1

 

10:08 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

27-10-06

Tabak voor beginnende pijproker(s)

Graag stel ik twee tabakken voor die voor de mindere ervaren pijproker misschien een goede keuze zijn om mee te starten. Beide tabakken zijn zacht, aangenaam, geurig en bijten niet op de tong.

 

ORIGINAL CHOICE (Mc Baren tobacco)

Loosely cut pipe tobacco consisting of golden Virginia and selected Cavendish tobaccos, blended with a completely unique Burley tobacco. It is a tobacco with a light and agreeable smell and a mild, aromatic taste that doesn't burn on the tongue. Fill-friendly, and easy to smoke for the less-experienced pipe enthusiast.

 

Original_Choice

 

GOLDEN DICE (Mc Baren Tobacco)

This blend comprises a unique blend of Virginia cubes mixed with loose cut, mild black Cavendish. The loose cut is easy to light and ensures smoking convenience. Together with the slow-burning Virginia cubes this blend offers a sublime, long lasting pipe smoking experience. The aroma is pure and gentle with a mild, but pleasant characteristic smell of Virginia tobacco.

 

kccweb_1918_26644950

 

Persoonlijk vind ik beide tabakken een goede keuze voor de onervaren pijproker, zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

 

17:30 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Tabak duurder, rook een pijp!

De laatste jaren is het niet nieuws méér voor de doorsnee roker, regelmatig word een pakje sigaretten, sigaren of tabak duurder. Roken…het kost geld!

 

Om de begroting van 2007 rond te krijgen worden ook de accijnzen op sigaretten, sigaren en roltabak nogmaals verhoogd voor een totaal van 330 miljoen, dat naar de gezondheidszorgen gaat. Voor de sigaretten gaat het om een verhoging met 20 cent per pakje, voor de roltabak om 40 cent, omdat men een verschuiving van sigaretten naar roltabak heeft vastgesteld. Typisch Belgisch dus, iets waar mensen méér gebruik van maken, daar zal onze regering steeds op inspringen om méér geld in de staatskas te brengen.

 

Deze regelmatige verhogingen en het verbod om reclame te maken voor tabak, zou de mensen moeten dwingen tot het stoppen van roken, of dit inderdaad een weerslag heeft dat mensen inderdaad stoppen is echter de vraag. Opmerkelijk is wel het feit dat vele mensen hun rookgedrag gaan aanpassen, dit wil zeggen dat er méér en méér mensen kiezen om een pijp aan te schaffen. Een pakje pijptabak van 50 gram kost ongeveer rond de 5€, maar wanneer men een pijp op de juiste manier vult, dan kan men toch een poosje roken. Met andere woorden, men kan langer genieten.

 

Misschien zijn deze prijsverhogingen op tabak een goed moment om het pijproken te promoten, toegegeven dat een pijp roken helemaal anders ligt dan een sigaret opsteken, maar de intense, het genot, de smaak en het onspannende karakter van pijproken kan een nieuwe vorm van roken worden voor velen. Als men dan nog eens de vele verschillende soorten van pijptabakken ontdekt, smaken kan uitproberen en steeds weer dat aangename aroma verspreid in de woonkamer, dan zal men al spoedig ontdekken dat pijproken echt genieten is van tabak, men zal moeten toegeven dat deze rookervaring helemaal anders is dan die van een sigaret. En het klinkt misschien raar, pijrokers roken véél minder dan sigaretten roker.

 

Tot slot nog even dit, niemand kan ontkennen dat roken inderdaad ongezond is, maar wist je dat het pijproken de gezondste vorm is van roken. In realiteit moet je als pijproker niet inhaleren, de smaak van tabak en de nodige nicotine komen tot hun recht in de mond. Vergeet niet dat de smaak van tabak in de mond en neus ontstaat, niet in de longen.

 

Het is misschien een aanpassing, maar ieder die het eens wil proberen…doe het gewoon, na enkele pijpjes zul je hoe dan ook moeten toegeven dat pijproken, rustgevend is, de smaken van tabak goed tot hun recht komen en dat je véél minder gaat roken. Wie niet inhaleert zal al snel moeten merken dat die vervelende rokershoest héél wat minder word en dat je longen tot rust zullen komen. Het genieten van tabak zal voor velen een nieuwe ontdekking zijn!

 

Basis uitrusting van een pijproker : een goede pijp, vul en kuisgereedschapje en een kwaliteits tabak...dit is puur genieten van tabak!

pipe

07:24 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

26-10-06

Onze website méér actief online.

Beste pijprokers,

 

Zoals U kunt merken is deze site terug méér en méér actief. De lay-out is veranderd en er zijn diverse mooie linken geplaatst die verwijzen naar interessante en mooie websites. Voornamelijk betreffen het Engelstalige en merendeels Amerikaanse websites. Onze wetgeving betreffende tabaksreclame weerhoudt onze Belgische tabakswinkels uitgebreide informatie te weergeven via hun eigenste sites, spijtig, wat onze complexe wetgeving ook zegt…mensen blijven toch roken!

 

Liefhebbers van pijp en tabak kunnen mij steeds contacteren per e-mail, interessante en leuke wetenswaardigheden, linken naar uitgebreide websites, nieuwtjes…het is allemaal welkom en misschien plezier je er méér mensen mee.

 

17:43 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Speciale mededeling!

Per e-mail werd ik op de hoogte gebracht van volgende mededeling, graag plaats ik bij deze dan ook een link naar Elie’s website.

 

Hallo,

 

Graag had ik m'n website en m'n pijpen willen voorstellen.
M'n websites zijn:
www.eliesfreehandpipes.com
users.edpnet.be/eliesfreehandpipes/ (in het nederlands, maar zonder gallery, enkel de nu beschikbare pijpen.

Dank bij voorbaat,
Elie.

 

U kunt deze website bereiken via www.eliesfreehandpipes.com

 

07:26 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-10-06

Dan Tobacco New mixtures.

Steeds ben ik op zoek naar nieuwe mixtures van pijptabakken, héél toevallig ontdekte ik drie nieuwe soorten van Dan Pipe Tobacco, deze mixtures zouden afkomstig zijn uit Duitsland. Vermoedelijk zijn deze dan ook makkelijk te vinden of te verkrijgen in België.

 

Deze drie nieuwe mixtures betreffen;

 

MILONGA

A blend of sweet Virginia grades and extra smooth Black Cavendish seasoned with caramel and vanilla for a lingering aromatic smoke.

 

dyn004_original_450_677_pjpeg_2533931_a195af853627bd3aaadf963001b9d8e5

 

DEVILS HOLYDAY

Gentle black Cavendish with tips of Golden Virginia, flavoured with sweet wild forest berries. Hellishly good and heavenly delicious.

pipes-cigars-tobacco_1916_3353356

 

TREASURES OF IRELAND GALWAY

Black and Bright. A tribute to Irish tobacco blending tradition.

 

Blijkt dat dit merk nog méér interessante tabak mixtures ter beschikking heeft, toch eens uitkijken of ik dit merk ergens in België kan vinden. Bekijk de verschillende soorten maar eens via de link http://store.pipesandcigars.com/caotins.html

 

pipes-cigars-tobacco_1916_3642196

 

 

21:26 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-10-06

 Sweet Dublin.

sweetDublinIrishWhiskey50g

Sweet Dublin is een Deense pijptabak van de Orlik Tobacco Company A|S, de mixture bevat de fijnste tabakken en is op smaak gebracht met Ierse whisky. De tabak geeft een milde en zoete smaak. Zo omschrijft men deze tabak.

 

Nadat men het pakje opent is er inderdaad een zoete geur merkbaar die men niet echt thuis kan brengen. De smaak daartegen valt persoonlijk een beetje tegen en zou men het vermoeden hebben dat deze intenser zou zijn, maar is toch smaakvol. Persoonlijk vind ik zelfs dat deze een klein beetje op de tong bijt. Toch komt deze tabak goed tot zijn recht in zowel bruyeré als meerschuimpijp. Het kameraroma is aangenaam en komt eveneens zoet over.

 

Eindconclusie betreffende deze pijptabak, aangenaam om te roken met een niet storend kameraroma. Een klein beetje pittig op de tong maar zeker geen overdreven smaaknuance. Komt misschien iets beter tot zijn recht wanneer men deze in een meerschuimpijp rookt!

 

Sweet Dublin is air cured en bestaat uit een mixture van Cavendisch, Black Cavendish en Virginia tabakken. De snede is Ribbon, dus niet al te grof en kan makkelijk in een pijp met smalle pot gerookt worden.

 

 

23:59 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |