30-10-06

Het onderhoud van een pijp.

Pijproken is genieten van tabak, maar wie veelvuldig pijp rookt moet deze ook onderhouden!

Uiteraard kan men in de handel hiervoor het nodige materiaal aanschaffen, maar naar eigen mening vind ik dit veel te duur, het zijn wellicht speciale producten, maar toch!

 

Graag geef ik een korte toelichting hoe ik mijn pijpen mooi en proper hou, ter attentie, we praten hier wel degelijk over houten pijpen en niet de meerschuim modellen.

 

Eenmaal per maand geef ik mijn pijpen een zorgvuldige onderhoudsbeurt en doe dit in volgende stappen;

 

Stap 1

 

Zorgvuldig maak ik de pot proper met een pijpschraper, overtollige aangebrande resten tabak en koolaanslag worden voorzichtig verwijderd. De koollaag mag niet dikker zijn dan 2mm. Daarna maak ik de pot extra schoon met een pijproeder. Dit zijn die lange wollen staafjes waarmee tevens het rookkanaal van het mondstuk en de pijp zelf kan proper gemaakt worden.

 

Stap 2

 

Na stap 1 behandel ik het houten gedeelte van de pijp met een natuurlijke bijenwas en laat dit even intrekken. Behandel echter enkel de buitenkant, in de meeste bijenwas producten zit terpentijn!

Poets na enkele minuten de pijp op met een propere poetsdoek. Je zult merken dat de pijp een mooie glans krijgt.

 

Stap 3

 

Het mondstuk behandel ik met olijfolie. Wrijf dit geheel in met een laagje olijfolie en poets ook dit weer op met een zuiver doek Is het voorste gedeelte te vuil gebruik dan éérst wat lauw water om dit zuiver te maken, behandel na het droog maken het geheel met olijfolie.

 

Stap 4

 

Plaats het mondstuk terug in de pijp en poets het geheel nogmaals terug op. Je zult merken dat je een propere, mooie glanzende pijp hebt.

 

Dit onderhoud is een noodzakelijk iets, doe je dit niet dan zal men een vieze bijtende smaak krijgen. Normaal gezien moet je nadat je een pijp hebt gerookt deze minstens één dag laten rusten, en kan het vocht in de pot drogen. Wie intensief pijp rookt heeft dus eigenlijk meerdere pijpen nodig, reden genoeg om tijdens verjaardagen, kerstmis of Nieuwjaar een hint te geven waar men het meeste aan heeft als cadeau!

 

Als men zorg draagt voor een pijp dan heeft men er jarenlang plezier aan, je doet er dus goed aan eenmaal per maand je pijp(en) eens goed te verwennen.

 

Veel succes!

13:00 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Websites Geachte webmaster,
Onder de rubriek "Pijprokers gildes" staat nog een verouderde link voor 't Walchersche Pijproockgilde. Zeelandnet heeft de website opgeheven en de nieuwe website is nu te vinden onder: www.pijprokenzeeland.nl

Tevens heefthet jonge Genootschap Pijp & Toebak (Ruisbroek, België) een website: www.pijptoebak.be

Hopend hiermee een positieve inbreng te hebben gedaan.

Met vriendelijke en rokende groet,

Paul Martens
Webmaster Pijp & Toebak en tevens webmaster Walchersche Pijproockgilde.

Gepost door: Paul Martens | 30-06-10

goed artikel

Gepost door: cv ketel onderhoud roosendaal | 24-12-14

De commentaren zijn gesloten.