28-10-06

Meerschuim, een toelichting.

Vele pijprokers hebben de ultieme wens in het bezit te zijn van een of meerdere goede meerschuimpijp(en), voor diegene niet weten wat meerschuim is, graag een toelichting.

 

De meeste pijpen worden vervaardigd uit bruyeré hout, maar tevens ook uit meerschuim, vele pijprokers zweren dan ook dat wanneer men uit een dergelijke pijp tabak rookt, dit beter tot zijn recht komt.

 

De meest bijzondere materiaalsoort waarvan pijpen worden gemaakt is meerschuim, een zachte steensoort die vooral in Turkije wordt gevonden. Deze grondstof is ivoorwit van kleur, uiterst poreus en absorbeert bij het roken de tabakssappen volledig. Hierdoor roken pijpen van meerschuim droog en koel, terwijl het materiaal licht is van gewicht en dus prettig te hanteren. Een bijkomend genoegen is dat door de absorptie de pijp geleidelijk bruin kleurt.

 

Meerschuim wordt zij het mondjesmaat al in de zeventiende eeuw gebruikt, maar pas tegen het eind van de achttiende eeuw wordt de pijp van meerschuim meer algemeen. Diverse Midden-Europese modellen keren steeds weer terug zoals de zakvormige pijpenkop en de hoge Hongaarse ketelvorm. Dergelijke producten worden de status van de bourgeoisie roker en van de hogere stand. De grote koppen met hun dikke wand zijn door zilversmeden van prachtige klepdeksels en steelmontages voorzien. Een lang houten roer zorgde voor optimale koeling tijdens het roken.

 

Meerschuim laat zich gemakkelijk snijden, zodat talloze pijpen fraaie versieringen dragen. Zo worden soms de initialen van de eigenaar of diens familiewapen aangebracht. In andere gevallen zien we een algemene voorstelling zoals een vorstenportret, een historische scène of een jachttafereel.

 

Rond 1830 komt naast de strakke modellen de figurale meerschuimpijp in de mode. Het hoofd van een Turk of andere exoot is eerst populair, later komen uitbeeldingen van bestaande en historische figuren. Het portret van Louise de la Vallière is daarvan een mooi voorbeeld. Na 1860 wordt de figurale meerschuimpijp meer algemeen en krijgt een korte steel. Duizenden portretten en ook complete scènes zijn op die manier tot pijp verwerkt.

 

Tegen het eind van de negentiende eeuw vervalt de meerschuimtraditie. Uit gebrek aan de geschikte grondstof wordt vaak van persmeerschuim gebruik gemaakt: het gruis van de meerschuimindustrie wordt met lijm gemengd en tot pijpen geperst. Nadeel is dat deze pijpen niet doorroken. De tabakspijp wordt in die tijd vaak van een jaartal voorzien, meestal een eeuw ouder dan de productiedatum.

 

Wie uit meerschuim tabak rookt moet toegeven dat de smaak véél beter tot zijn recht komt, een dergelijke pijp moet echter met zorg behandeld worden. Het inroken en verkleuren van de pijp duurt jaren.

Iemand zei mij eens het volgende, “het inroken van een meerschuimpijp en het verkleuren ervan is alsof de herfst zijn intrede doet, maar hier vele jaren voor nodig heeft” Toch is het steeds weer een bekroning te zien dat een meerschuimpijp telkens weer een diepere kleur krijgt na het roken, een ware beloning voor de eigenaar ervan!

 

Persoonlijk beschik ik over een 5-tal meerschuim-pijpen, telkens is het dan ook weer een waar genoegen om deze ter hande te nemen en te roken.

Graag verwijs ik geintreseerde(n) naar http://www.meerschaumstore.com/, hier kan je bekijken welke kunstwerkjes er te vinden zijn, soms echt te mooi om eruit te roken!

 

HR013_1

 

10:08 Gepost door webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Welk merk meerschuim pijp kiezen ? Ik rook al 32 jaar alleen bruyére pijpen en wil wel eens een goede meerschuim pijp uitproberen. Welke merken vormen de bovenkant van de kwaliteitsmarkt, ongeacht de prijs ?

Gepost door: George | 13-05-08

hallo, ik raad jouw aan om de pijpen van sadik yanik te proberen!

Gepost door: Erdem | 13-09-08

meerschuimpip ik heb ergens gelezen dat ge een meerschuimen pijp in het begin niet mag vastnemen bij de kop (zweetvlekken)
Hoe moet ge dit dan doen, graag wat uitleg aub

Gepost door: van tendeloo patrick | 23-03-09

Is er in de omgeving van Apeldoorn iemand die mijn meerschuim pijp kan taxeren?
B.H.Wasmann, kunstdraaier Amsterdam.
Pijpje met ruiter te paard op de steel in etui.

Gepost door: Wim Nijhof | 30-06-10

Ik heb een meerschuimen pijp.
het schijnt een griekse god te zijn en is een fraai zeldzaam kunswerk.
Kunt u mij alsjeblieft helpen met wat ik nou precies in handen heb.
Hij is 30cm hoog en 20 cm breed en zit een pijp van 70 cm aan.

Gepost door: bakker | 25-01-11

ik heb 2 meeschuimen pijpen, ze zijn in de vorm gesneden van een vrouwenlichaam lijkend op een meermin, ik wil ze verkopen maar weet niet waar dat te doen.
wonende te den haag

bereikbaar via luna2121@msn.com

Gepost door: hessel | 01-02-11

ik wil graag een meerschuimen pijp voor mijn verzameling. weet u een winkel waar ik een mooie kan kopen voor €150,-- behalve dan bij meerschaumstore. het staat er allemaal in dollar en dan komen er nog verzend kosten en provisie van de wisselkoersen bij.

met vrindelijke groet

robin jansen

Gepost door: robin | 22-03-11

Hallo
Ik heb meerschuim pijpen van alle modellen kwaliteit en voor een beste prijs voor meer info 0032 484 789 846

Gepost door: suleyman | 09-07-12

Wie kan mij vertellen welke merken er naast Design Berlin ook blokmeerschuim voor de inzet gebruiken??

Gepost door: Gerrit Jan | 19-01-13

Surf even naar vermelde website. In de winkelstraat van Breda helemaal achteraan ter hoogte van de Kerk aldaar heb je een tabakswinkel die vele meerschuim pijpen hebben aan een eerlijke prijs en deze van verschillende merken. Begin ook even een zoektocht op Google, beslist heel wat informatie te vinden over dit onderwerp,

Gegroet;
Pat JM Paulus

Freelance-Press photographer & pijproker.

Gepost door: pat JM Paulus | 19-01-13

goed artikel.

Gepost door: Elektrische sigaret Kopen | 06-10-14

De commentaren zijn gesloten.